dilluns, 6 de gener del 2020

EXPOSICIÓ MEMÒRIA DE BARRI. Primera parada i celebració de més de 10 anys de Bloc.

EXPOSICIÓ: MEMÒRIA DE BARRI. Primera parada! 

 Comença el viatge de l'Exposició Memòria de Barri de la Torrassa i Collblanc +10! Primera parada al Centre Cultural Collblanc-laTorrassa (CCCT), del 8 al 22 de gener ...Celebrant i farcint entre veïnes un àlbum col.lectiu de fotos del barri i més de 10 anys de vida d'un -més que un- Bloc)


Notícies des de Memòria de Barri de la Torrassa i Collblanc:
http://memoriadebarrilatorrassa.blogpsot.com

Celebrem que ja tenim la primera parada de l'exposició Memòria de Barri de la Torrassa i Collblanc +10!.
On? Al Centre Cultural Collblanc-la Torrassa, del 8 al 22 de gener.
L'exposició comptarà amb una selecció de les fotografies publicades al Bloc durant aquesta dècada, provinents dels arxius familiars de les veïnes del barris de la Torrassa i Collblanc. 
Tanmateix, l'exposició també mostrarà una primera selecció de testimonis (entrevistes individuals i grupals) publicats al canal de vídeo de Memòria de Barri, on veïnes i veïns ens expliquen les fotografies, comparteixen els seus records sobre el barri, ens mostren algun tastet de rutes obertes pel barri i fins i tot, ens canten alguna cançó. 

L'espai Memòria de Barri de la Torrassa i Collblanc és un espai obert al barri, ubicat al Punt Òmnia Jis-Arrels. Tota la feina de recerca tant fotogràfica com audiovisual es porta publicant a un bloc amb el mateix nom, des de l'any 2008. Per aquest espai han passat ja dos grups motors de veïnes, que són les impulsores i les que preserven la continuïtat d'aquesta història. El primer grup estava format per dones que es van presentar com a 'mestresses de casa jubilades, interessades en preservar la història i les memòries del seu barri'.
Actualment l'espai Memòria de Barri continua actiu amb la continuïtat d'un segon grup  motor de veïnes i veïns, amb la participació i col.laboració de veïnes que s'apropen a aportar les seves fotografies per continuar farcint un Àlbum de fotos del barri col.lectiu i col.laboratiu, permanentment visible i sota llicència CC per posar a l'abast de tothom aquest patrimoni fotogràfic provinent dels àlbums familiars privats i que entre totes fem esdevenir públics: és la nostra contribució a visibilitzar i fer créixer una memòria col.lectiva del barri des de baix, de la manera més participativa possible i en definitiva,  cuinant aquesta aventura i aquest Bloc a foc lent.
En els darrers mesos hem comptat també amb l'estimada col.laboració del Casal de Gent Gran de la Torrassa del carrer Albereda. Relació que esperem continuar i per endavant, esperem que sigui la següent seu d'aquesta exposició que es preveu itinerant i en progressiu creixement. Gràcies molt especials a les veïnes Maria Fañanas i Maite per fer-ho possible. En el capítol d'agraïments més col.lectius i contemporanis, també citem molt especialment a Defensem el Castell de Bellvís, col.lectiu en defensa del patrimoni local del qual ens sentim molt orgulloses de formar part.
El nom de les veïnes i veïns participants el podreu llegir als crèdits publicats a l'exposició, citar-los aquí seria moooolt llarg). Però sí que volem esmenar molt especialment el nom de la nostra estimada veïna i companya Antònia Torrens, en reconeixement a la blocaire prolífica i septuagenària, que va iniciar la línia de reportatges als comerços històrics del barri.  Valgui també aquesta exposició com un homenatge a la memòria de les veïnes que ens vau deixar.
I ens atrevim a expressar en veu alta un objectiu de futur: apropar aquesta exposició viatgera a la gent més jove del barri i a les escoles, amb el desig de que la facin seva. Memòria viva en moviment. Continuem el viatge juntes, ens acompanyes?

Salut, memòria i barris.


9 d'abril de 2018, Diari de l'Hospitalet.