dimarts, 17 de juliol de 2018

REIVINDICACIÓ VEÏNAL DEL CASTELL DE BELLVÍS A LA TORRASSA


"Un dilluns molt especial (16/07/18): el Memòria de Barri avui el fem davant del Castell de Bellvís. Ens documentem i tirem d'hemeroteca amb les notícies de la 'troballa' del castell al 2008...
In situ, i 10 anys després, estem davant d'uns cartells que han aparegut penjats al mur, clamant per la defensa del patrimoni. Escoltant als veïns Rafel Algarra   i Joan Plà parlant de la Torrassa". 

D'aquesta manera va aparèixer publicada la notícia al bloc Memòria de Barri de la Torrassa el mateix dilluns 16 de juliol. Tres dels seus integrants, el Joan Pla, el Rafael Algarra i el Jordi Vidal, van ser convocats a la Casa de la Torrassa per participar en un reportatge de la TV de l'Hospitalet sobre el Castell de Bellvís i el seu abandó, d'ençà que fa 10 anys es va comunicar públicament la seva descoberta, acompanyada d'una promesa de rehabilitació. En les últimes setmanes, han aparegut uns cartells reivindicant la visibilització de la memòria del Castell i denunciant el seu abandó.

El Rafael Algarra va néixer a la casa i és un pou d'història tant de la Casa com del barri, el reportatge es queda curt amb tantes coses per explicar, però tot el que explica serveix per contextualitzar la situació actual. El Joan Pla, també nascut al barri, és un dels pocs veïns que ha pogut veure en quina situació es troba l'interior de la Casa, perquè es va trobar fa uns mesos la porta oberta i mostra davant la càmera una sèrie de fotografies recents, on es pot veure com les herbes s'estan menjant la pedra i el seu estat ruïnós. El Joan explica que li va impressionar tant aquesta situació que va escriure recentment una carta adreçada a Urbanisme de l'Ajuntament de l'Hospitalet.

Us deixem amb els enllaços del reportatge de la TV i del Diari el Canal-H.

TV L'Hospitalet (16/07/18)
https://lhdigital.cat/web/digital-h/televisio/veure-video/-/journal_content/56_INSTANCE_ZrP3/11023/13245668

Veïns de Collblanc-la Torrassa demanen que es doni a conèixer el Castell de Bellvís al barri. I que es treballi en la conservació de l'edific.
 http://lhdigital.cat/web/digital-h/noticia/ciutat/-/journal_content/56_INSTANCE_43Th/11023/13246812(Fotografies de l'interior de la Casa de la Torrassa,  2018)

S'ha fet ressò el diari La Vanguardia (23/07/18):
Les nenes i nens del barri parlen de "la casa trencada" cada cop que passen per davant de la Casa de la Torrassa...
"El problema es que no se trata de una casa cualquiera, sino del castillo de Bellvís: Los restos medievales encontrados hace 10 años todavía esperan una rehabilitación antes de que sea demasiado tarde".

https://www.lavanguardia.com/local/baix-llobregat/20180723/45976744386/castillo-bellvis-hospitalet-torrassa.html

Seguirem informant. Salut i  barris!