dimarts, 1 de febrer del 2011

Mobilització veïnal: La pujada del rebut de la llum

L'Albert Maldonado, veí de la Torrassa, blocaire i amic del nostre Punt Òmnia, ens fa cinc cèntims de la xerrada organitzada per l'Associació de Veïn@s de Collblanc-Torrassa el passat dia 17 de gener, sobre la pujada del rebut de la llum. ...Endavant i gràcies per compartir la informació!


Xerrada-Coloqui: La pujada del rebut de la llum. (17 de gener 2011)

Hi intervingueren un advocat de la OCU i una responsable del sector elèctric d'un sindicat. Se'ns ensenya a com llegir una factura de la llum i les tarifes TUR (Tarifa d'Ultim Recurs) que són per la gran majoria de famílies als barrris. I qui te menys de 3KW de potencia te dret al Bo Social.

Es parla de la liberalització del mercat elèctric, però no es tal, és un oligopoli controlat per cinc empreses. El que s'ha alliberat són les empreses subcontractades per aquestes elèctriques per fer les lectures dels comptadors, per l'atenció als clients, i per cobrar. Es busca el màxim rendiment al mínim cost. Aquesta pujada del rebut de la llum està per sobre i de llarg de l'IPC que correspon a l'any. Surt un interessant debat sobre les lectures estimades i les reals (hi ha indici d'estafa o engany) i tot es per la mala lectura dels comptadors que fan aquestes empreses subcontractades.

S'avisa de la successiva implantació dels comptadors telemàtics però cal anar amb ull perquè ens poden cobrar excessivament la tarifa del rebut si un dia sobrepasses pel que fos la potencia que tens adjudicada, et cobren tot el mes per aquesta potència!! L'electricitat ha pujat massa al nostre país i ens tenen enganyats dient-nos que la tarifa elèctrica no cobreix els gastos de producció.

Ens expliquen la distribució dels costos en la factura de la llum:

-Un 39% de la factura va per a producció elèctrica

-Un 38% per a costos fixos (distribució, peatges de la Xarxa REE, pel dèficit tarifari, per la hipoteca i deute d'anteriors polítiques energètiques, primes a les renovables, etc.)

-Un 23% d'impostos

Es critica que un bé essencial com és l'electricitat no es pot gravar amb un 23% d'impostos, com si fos un article de luxe. Es critica també que l'electricitat està subjecta al mercat ESPOT de l'energia, un mercat especulatiu de fixació de preus: es fixa al preu més alt dels oferts per les companyies, i això infla el preu. Llavors entre les empreses no hi ha competència, sinó que hi ha acords de posar preus homogenis i cars. La responsabilitat final de l'electricitat a Catalunya es d' ENDESA-ENHER.

D'aquesta manera, les reivindicacions que es volen donar a saber i reclamar són:

-No a uns impostos abusius.

-Canviar el mercat ESPOT per tal de que no s'especuli en el preu per kilowatt al mercat

-I en els costos fixos, el dèficit tarifari cal cobrir-lo amb els pressupostos generals de l'Estat.

Hi han hagut convocatòries i més que en sortiran: el dia 27 de gener hi havia una concentració al parc de les tres Xemeneies al Parar.lel; el dia 28 sortien busos cap a Madrid al Ministeri d'Indústria. Es fa una crida a la societat civil per a que es mobilitzi i doni a conèixer a tothom aquestes reivindicacions: en sortiran més convocatòries, s'estan enllestint formes de pressió legals per reivindicar.

Per a més informació: VÉS A LA TEVA ASSOCIACIÓ VEÏNAL (Associació de Veïn@s de Collblanc-Torrassa: Plaça Espanyola, 21 Telf. 934485086 E.Mail: torrassa@confavc.org) o consulta la web www.vecino.es

Albert



També es pot signar a la web de la OCU (Organización de Consumidores y Usuari@s) contra la pujada dels preus elèctrics.
http://www.ocu.org/derechos-del-consumidor-y-familia/harto-de-que-suban-la-luz-actua-s526784.htm

...I pel dia 15 de febrer a les 22 hores, circula una convocatòria per Internet de fer un "apagón" general de mitja hora.